Deze avond in op het onderwerp verslaving van alcohol en drugs. Dit onderwerp is vaak moeilijk door onze kaderinstructeurs te behandelen. Vandaar dat we Novadic bereid hebben gevonden deze avond voor ons te verzorgen. Novadic is een regionaal netwerk van ambulante en klinische verslavingszorg in Oost-Brabant. Mensen die problemen hebben met alcohol, drugs, medicijnen, gokken of een combinatie van verslavende middelen, kunnen bij hen terecht.

Novadic biedt verslavingszorg dichtbij huis. Zij verlenen ambulante zorg in de regionale bureaus in Eindhoven, Helmond, Den Bosch en Oss.  In elke regio zijn steunpunten aanwezig. Het gaat hierbij om informatie en advies, voorlichting en preventie, basiszorg, begeleiding en behandeling. 
Voor mensen die worden opgenomen in de kliniek beschikken zij over 118 behandelingsplaatsen op verschillende afdelingen in Sint-Oedenrode en Oirschot. In Sint-Oedenrode, Eindhoven en Den Bosch zijn afdelingen voor deeltijdbehandeling. In Eindhoven, Helmond en Den Bosch bieden zij dag- en nachtopvang aan.
Justitiële verslavingszorg wordt zowel geboden op de regionale bureaus als binnen de penitentiaire inrichtingen in de regio.

Bij Novadic werken professionals met verschillende expertise. Van psychologen, artsen, en verpleegkundigen tot maatschappelijk werkers, straathoekwerkers en consulenten Arbeidsintegratie.

Mensen die verslaafd zijn, verkeren in moeilijke omstandigheden. Zij hebben veelal verschillende en ingewikkelde hulpvragen. Dit maakt de hulpverlening aan mensen met een verslaving vaak complex. Als instelling voor verslavingszorg heeft Novadic regelmatig te maken met andere maatschappelijke organisaties op het terrein van justitie, (geestelijke) gezondheidszorg en welzijn.
In de meeste gevallen is samenwerking met maatschappelijke partners direct in het belang van de cliënt. Novadic onderhoudt dan ook intensieve contacten met overheden, financiers, zorgverzekeraars en patiëntenraden, maar ook in projecten, netwerken met maatschappelijke instanties, met politie en justitie, zelfhulporganisaties.
Op basis van gelijkwaardigheid wil Novadic samen met deze organisaties werken aan het verkleinen en voorkomen van verslavingsproblemen in de regio. Bovendien werkt voorlichting en preventie aan meer maatschappelijk begrip voor mensen met een verslaving.

Datum Tijd Locatie
21-02-2002 20.00 uur 't Haasje te Geffen